Szandi

Kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekesnő. Máig ő a legfiatalabb platinalemezes előadó Magyarországon.

1988-ban szerepelt a Nyomorultak és a Bestiák című rockoperában a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Még 12 éves sem volt, amikor 400 jelentkező közül ő lett a Mini Tini popénekes-pályázat győztese.

1988 karácsonyán Viki nővére egy Old Boys koncerten meglátta Fenyő Miklóst, odament hozzá és megkérte, hogy hallgassa meg húgát. Fenyő Miklósnak azonnal feltűnt Szandi érett hangja, amely a korához képest igen kiemelkedő volt, és ezzel kezdetét vette a karrier. 1989 novemberében jelent meg első albuma Kicsi lány címmel, s ez hetek alatt 270 ezer példányban fogyott el. Ezzel ő lett a legfiatalabb magyar platinalemezes előadó. Karrierje első éveiben gyakran jelent meg svájcisapkában. Ez úgy lett egyik ismertetőjele, hogy amikor meglátogatta Fenyőéket, a folyosón lévő üveges szekrény felső polcáról leesett a sapka és Szandi felpróbálta. Ez az összkép nagyon megtetszett Fenyőnek, és Szandin 'rajta maradt' a piros svájcisapka, melyben a második albumának borítóján is pózol. Az eredeti svájci sapkát, az egyik Fenyő Miklós koncerten a közönségnek dobta, utána rajongóitól kapott egy hasonlót.

A lovaglásban szintén sikereket ért el. Élete első galoppversenyén második helyezett lett. Később saját lovat is magáénak tudhatott. Egy 1993-as súlyos lovasbaleset miatt aztán felhagyott a lovaglással.


1990-ben megjelent Tinédzser l’amour című lemezéből is jóval több mint 250 ezer darab fogyott. 1991-ben eljátszotta az életén alapuló film, a Szerelmes szívek főszerepét, a gimnazista Timit. Abban az évben ez lett a legnézettebb mozifilm, több mint 1 millióan látták. Azonos című filmzenealbuma, a Szerelmes szívek is 250 ezer példányban eladott platinalemez lett.

Fenyő Miklóssal összesen négy lemezt készített, de 1993-ban véget ért ez a munkakapcsolat. Ugyanebben az évben Szandi 5 címmel feldolgozáslemezt készített, amelynek producere Bogdán Csaba volt. 1994-ben Szikora Róbert írt neki lemezt Tizennyolc címmel. 1995-től lemezeinek producere és zeneszerzője Bogdán Csaba. Napjainkig 13 CD albumot készítettek együtt. A hazai lemezeken kívül Japánban is jelent meg saját angol nyelvű lemeze. A legutóbbi, 2019-es Bolond nyár című album aranylemez lett, az ezt megelőző 2014-es Szandi 25 album pedig kétszeres platinalemez.

1998-tól Frufru szerepét játszotta a Hotel Menthol musicalben a Fővárosi Operettszínházban. Szintén ebben az évben az Azok a szép napok című zenés vetélkedőműsor műsorvezetője Vágó István oldalán. Ezekben az években a Dáridó című TV műsorban is rendszeres fellépő.

2000-ben Göncz Árpádtól Ezüst Érdemrendet kapott jótékonysági tevékenységéért.

2012-ben a Nagy duett című műsorsorozatban szerepelt. Partnere Zsidró Tamás volt.

2013-tól 3 évadon keresztül tanár és zsűritag az Ének iskolája című műsorsorozatban a TV2-n.

2013-ban a Sztárban sztár című TV2-es műsor első szériájának női győztese.

2018-ban a Csak show és más semmi című TV2-n sugárzott vetélkedő szereplője.

2019-ben Blanka lányával, aki néha duettpartnere a színpadon is, közös légtornaprodukciót adtak elő a Magyar Nemzeti Cirkuszban.

AJÁNLATKÉRÉS